4 Ağustos 2014 Pazartesi

Çocukların Aktivite Alanları




Çocukların aktivite yapabilmesi için, öncelikle buna ayrılmış bir alanları olması gerekir. Tabii ki evlerimizde çocuklarımıza ayıracak bir atölye odası olmayabilir. Fazla odamız, fazla yerimiz olmayabilir. Ama sahip olduğumuz alanı çocuklarımızın yaratıcılık ve üretkenliğine destek olacak şekilde düzenleyebiliriz. Mutfak masası, salondaki sehpa, odasında veya başka bir odada kendine ait küçük bir çocuk masası olabilir. Ben en çok salondaki sehpayı kullandım. Mutfakta zaman geçiriyorsanız, bir yaşam alanı olarak kullanıyorsanız mutfak da, kolay temizlenmesi bakımından çok kullanışlı olabilir. Benim gibi emeklemeye başlayan küçük kardeş yüzünden sehpayı kaldırdıysanız, çocuk masası alamıyorsanız zigon sehpalar da oldukça iş görür. Yine de çocuğunuza bir aktivite alanı yaratmak için bazı öneriler işe yarayabilir.

Bir aktivite masası: Üstünde defter ve kağıtların hazır olduğu, ortada durması sakıncalı olmayan çeşitli aktivite malzemelerinin bulunduğu bir masa/sehpa bulundurabilirsiniz. Ben aynı çeşit boyaları bir arada tutuyorum. Kurşun boya kalemlerini bir kalem kutusunda, keçeli kalemleri küçük bir kutuda, pastel boyaları kendi kutularında (sıcakta eriyip birbirlerine yapışabiliyorlar) tutuyorum.

Şövale: Pek çok farklı şövale bulabilirsiniz. Çocuk mağazalarında, dekorasyon mağazalarında, hiper marketlerde, sanat malzemesi satan yerlerde... Çocuklar için olan şövalelerin arka tarafını kara tahta veya beyaz tahta şeklinde yapabiliyorlar. Bu durumda o kısımda tebeşir ve tahta kalemlerini bulundurabilirsiniz, şövalenin üstünde hazır kağıtlar, alt kısmında da boya kalemleri durabilir. Böyle malzemeler kullanılmadıkça bir köşede mobilya haline gelip çocuğun ilgisini çekmeyebilir. O yüzden ara sıra yerini değiştirebilir, bazı günler üstüne değişik malzemeler koyarak çocuğun ilgisini çekebilir, “Hadi resmimizi burada yapalım” diyerek ayakta resim yapma keyfini yaşamasına izin verebilirsiniz.

Dışarıda aktivite yeri: Özellikle havanın sıcak olduğu zamanlarda, balkon veya bahçenizi aktivite için kullanın. Rüzgar, balkon masasında aktivite yapmayı çok seviyor. Daha konuşkan oluyor, neden bilmiyorum :) Bahçeniz varsa bir aktivite masası ve sandalye veya şövale orada yerini alabilir.

Stüdyo: Tabii herkesin evde bu işe ayıracak yeri olmayabilir ama fazladan bir odanız varsa, onu çocuklarınız için kullanmak, böyle kullandığınız bir oda varsa sadece oyuncakların olduğu bir yer değil bir aktivite alanı haline getirmek gelişimleri için büyük fayda sağlayabilir. Böyle bir alan olduğunda, henüz bitmemiş işler ortada durabilir, kuruması için bırakılan resimler orada durabilir ve çocuklar için eğlenceli, kendilerine ait, sahiplendikleri, keyif aldıkları bir alan olabilir. Evinizin çok büyük olması gerekmiyor, fazla yerleri kullanırken neye öncelik vereceğiniz konusunda fikrinizi değiştirmeniz yeterli.

Sanat Kutusu: Aslında kutu, sepet veya çanta olabilir. İçinde kağıtlar veya defter, boyalar, yapıştırmalar, selobant, yapıştırıcı gibi malzemeler olan bir kutu hazırlayabilirsiniz. Bizim, salonda böyle bir sepetimiz var ve bunu rahat ulaşabileceği bir yerde tutmayı tercih ediyorum. Sanat kutusu çocukların ulaşabileceği yerde olursa istedikleri zaman kolayca alıp salonda, mutfak masasında veya bahçede kullanabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder