17 Mayıs 2015 Pazar

Anne Onaylı Disneyland Gezisi İpuçları





Dünyadaki en mutlu yer derler Disneyland için. Hemen her annenin de çocuğunu götürmek hayali vardır sanırım. Ne var ki, dünyanın en pahalı yerlerinden de biri olsa gerek. Pahalı olması bir yana, Disney’in, çocukları tüketim çılgınlığına sokmakta başarısı su götürmez. Değil çocuklar, en aklı başında, en hesabını bilen yetişkinlerin bile saçma sapan şeylere dünya kadar parayı yüzünde koca bir gülümsemeyle verebildiği bir yer olarak da anabiliriz kendisini.

Tabii, Amerika seyahati yapan ve Amerika seyahatinden haliyle pek çok tema parkı, eğlence merkezi ve müzeye gidecek olan ailelerin bu işe ne kadar para gideceği konusunda aşağı yukarı bir fikri oluyor. Her yerin bilet fiyatları web sitelerinde yazıyor. Böyle yerlerde yeme içmenin de dışarıdan fazla tutacağını hepimiz zaten biliyoruz. Ama internetten ne kadar araştırma yapsanız, web sitesini ne kadar inceleseniz, planlar programlar ne kadar sağlam olsa da gittiğinizde karşılaştığınız ve beklemediğiniz durumlar oluyor. Ya da ancak gidenlerin bildiği bazı püf noktaları, özellikler olabiliyor. Ben de iki çocuğumla yaptığım Disneyland gezisinden yola çıkarak, dünyanın en mutlu yerine gitmeden nelerle karşılaşacağınızı anlatmak istiyorum.

Öncelikler Disneyland ve Disney World olmak üzere iki yer var. İlki California’da, ikincisi Florida’da. Bu yazı, Los Angeles yakınındaki Anaheim kentine bulunan Disneyland’le ilgili ama tüm Disney’ler için işe yarayabilecek ipuçları da içerebilir.

Anaheim, Los Angeles havaalanından 60 km kadar uzakta. Disneyland’in çok büyük bir yer olduğunu ve çok yorulacağınızı düşünürsek, hem sabah erken girerek tüm günü değerlendirmek hem de gece çıktığınızda bir an önce dinlenebilmek adına Los Angeles değil Anaheim’da bir otelde kalmanızı öneririm. Disneyland’in içinde üç otel var fakat Disneyland’in kapısının karşısındaki yol da yürüme mesafesinde pek çok otel barındırıyor. Önemli bir konu otopark.  Otopark tabelalarını takip ettiğinizde veya GPS yönlendirmesiyle vardığınızda arabanızı park edip, bebek arabanızı indirip içine her tür ihtiyacınızı yükledikten sonra karşılaşacağınızı ilk sürpriz, otoparkın aslında Disneyland’in önünde olmadığı. Bu noktada shuttle servisinin sırasına girecek, bebek arabanızı tekrar boşaltacak, katlayacak ve otobüse öyle bineceksiniz. Tabii gece çıktığınızda da aynı durum tekrarlanacak. Eğer Anaheim’da bir otelde kalıyorsanız, yürüme mesafesinde olup olmadığını ve otelin otopark hizmetini sorun. Otelde arabanızı bırakıp yürüyerek gitmek çok daha hızlı olacaktır. Otoparka park etmeniz gerekiyorsa da hazırlığınızı otobüse binmek üzere yaparak arabadan ayrılın.

Anaheim’da aynı ana giriş kapısından girdikten sonra Disneyland ve Disney California Adventure Park olmak üzere iki tema parkı var. İkisi için ayrı giriş ücreti alınan, iki farklı yer. İkisi de oldukça büyük. Bilet alırken seçenekleriniz, tek bir parka giriş, aynı gün iki park arasında geçiş yapabilmeniz için Park Hopper bileti ve günde bir parka girmenize izin veren çok günlük biletler. Bir günde, değil iki parkı, bir parkı bile bitirmenize imkan olmadığını baştan söyleyeyim. O yüzden iki günlük bilet veya bir gün gidecekseniz tek parka bilet almanızı öneririm. 


Tek bir parka gidecekseniz, tabii ki Disneyland’e gitmelisiniz. İki parkın genel olarak gözünüzde canlanması için kısaca tarif etmem gerekirse, Adventure Park, roller coasterları, dev dönme dolabıyla daha çok büyüklere yönelik eğlenceler barındırıyor. Ama çocukların çok sevdiği çizgi filmlerin geçtiği mekanları gerçek boyutlu olarak gezme olanağı sağlıyor ve bu filmlerle ilgili binebilecekleri şeyler var. Bunlardan en ilgi çekici olanı Cars Land. Cars filminin geçtiği Radyatör Kasabasını gerçek bir yer olarak gezme olanağı sağlıyor. O kasabaya adım atmış gibi oluyorsunuz. Flo’nun cafesinde yemek yiyor, Serge’ın dükkanından alışveriş yapıyor, Koni oteli önünde Mater ve Şimşek McQueen’le fotoğraf çektirebiliyorsunuz. Bu parkın, çocuklar açısından en önemli atraksiyonu burası. Tabii bunun dışında çizgi filmlere ait benzer alanlar da var. ayrıca çok güzel sahne gösterileri izleyebiliyorsunuz. Disneyland ise bizim Disneyland dediğimizde aklımıza gelen esas yer. Dev gibi bir yer. İki parkta da gece kapanıştan önce özel ışık gösterileri var.



Girişte, haritalar ve o günkü etkinlik ve gösterilerin saat ve yerlerinin bulunduğu broşürler var. bunlardan hemen alıyoruz. Bu sırada, herkes içeriyi gezmek için ne kadar heyecanlı olsa da tüm günün daha verimli geçmesi için yapacağınız ilk şey, hemen girişte yer alan cafelerden birine oturup bir kahve içerek haritayı iyice incelemek, katılmak istediğiniz gösterilerin saatlerine bakmak ve birbiriyle çakışmayacak şekilde gösterileri saatlerini telefonunuza alarm olarak ayarlamak, hangi güzergahta gezeceğinizi ve nelere bineceğinizi belirlemek. Her alanda aynı yemek yerleri olmadığını da belirteyim. Her alanda, kendi temasına uygun yemek alanları bulunuyor. Örneğin bir yerde hamburger tarzı şeyler satan bir yer gördünüz, bir sonraki gittiğimiz yerde yeriz dediniz. Bir gidiyorsunuz ki orada sadece Uzak Doğu mutfağı veya sadece Meksika mutfağı vs var. O yüzden bu planlama sırasında neler yemek istediğinize de şöyle bir bakmanızı ve hangi alanlardaki restoranları kullanacağınızı belirlemeniz ileri-geri aynı yerleri tekrar tekrar yürümekten sizi kurtarabilir. 


Disneyland’in içindeki her şeye bir günde binmeniz, hele de çocukla mümkün değil. Baştan bunu kabul etmek gerek. Çok büyük bir alan, her yerde uzun veya kısa sıralar beklenecek ve sadece bu sıralarda beklerken bile çocukların sabrı taşma veya yorulmaları kaçınılmaz. Dolayısıyla bekleme süreleri, yemek molaları, çocukların dinlenme ihtiyaçları göz önüne alındığında ancak belli sayıda yere girebilirsiniz. Çocuklarınızın yaş veya boyunun uygun olmadığı yerleri ilk olarak listeden çıkarın. Sonra en sevdiği tema ve kahramanlarla ilgili olan, mutlaka gidilecekler listesini belirleyin. Sonra da araları doldurun. Bu arada, çok hızlı giden veya sert düşüşler olan, yüksek ses olan ve karanlık alanlar olan eğlence yerlerinde çocuğunuz boy sınırına takılmayabilir ama şüpheniz varsa sorun. 

 
 

Fast Pass: Bir püf noktası Fast Pass. En uzun kuyrukların beklendiği, en popüler eğlenceler için genelde kullanabildiğiniz bir ayrıcalık. Hangi yerlerde Fast Pass kullanılabildiği haritada belirtiliyor. Buralara gidip, Fast Pass makinesine biletinizi okutuyorsunuz. Size, üstünde saat yazan bir bilet veriyor. Diyelim sabah 11’de gittiniz, 12’de de akşam 17’de olabilir o saat. Yaklaşık bir saatlik bir aralık veriyor size. O saatlerde Fast Pass biletinizle gittiğinizde normal sıradan ayrı bir kapıdan içeri alınıp en fazla 5 dakika bekleyerek binebiliyorsunuz. Bir Fast Pass bileti aldıktan sonra en erken 2 saat sonra bir Fast Pass bileti daha alabiliyorsunuz. Bu arada her yerin önünde, o andaki bekleme süresi yazıyor. Sıraya girerken göz önüne alabilirsiniz.



Yeme-İçme: Daha önce belirttiğim gibi her alanda, oranın temasına uygun restoran veya yemek alanları var. Nerede yiyeceğinizi önceden seçmeniz iyi olabilir. Bizim çocukların alışık olduğu şeyleri maalesef bulamayacaksınız. Olanlar içinden en makulünü seçmeye çalışıyoruz. Teoride, gün içinde Disneyland’e girip çıkabilirsiniz. Elinize vurulan özel bir damgayla geri girebiliyorsunuz. Ama giriş kapısı olduğunuz yerden oldukça uzakta olacaktır ve sırf dışarı çıkıp gelmek için 1 saatiniz gider. Ayrıca dışarıda da daha iyi bir yemek alternatifi yok. Yanınıza mutlaka çocuklarınızın sevdiğini bildiğiniz atıştırmalıklardan alın. Bisküvi, kraker vs. Elma, muz gibi meyveler yine önemli bir destek. Mutfaklı bir yerde kalıyorsanız sandviç tarzı şeyler hazırlayabilirsiniz. İnanın içeride bulacağınız yemeklerden daha güzel olacaktır. Hiç değilse, aradığınız gibi bir yemek bulmayı beklerken açlık krizlerini engeller.

 
 
Gelelim içerideki yiyeceklere. Her yerde çocuk mönüsü seçeneğiyle karşılaşacaksınız. Standart bir yemek 9-14 dolar arasındayken, çocuk mönüsü 5-6 dolar civarında. Bazı restoranlarda yukarıdaki resim gibi daha makul porsiyonlar görebilirsiniz. Fakat genelde oldukça minik bir porsiyondan bahsediyoruz. Bazı yerlerde desenli küçük plastik bir bardak eşlik edebiliyor mönüye, onun dışında hiçbir albenisi olmayan, hatta sizin tabağınızı gördüğünde çocuğunuzun kendi önündekine oldukça bozulacağı bir sunum bekliyor sizi. Dolayısıyla iki yetişkin için yemek alıp çocuğunuzla birlikte yemek daha mantıklı olabilir. Yok öyle doymaz derseniz, normal porsiyon almak daha iyi olabilir. Çocuk mönülerinin tek çekici yanı, yanında minicik havuçlarla dolu bir paket ve elma dilimler olması. Örneğin mac and cheese isterseniz ancak 1,5 yaşındaki oğlumu doyurabilecek minicik bir kapta makarna geleceğini bilmelisiniz. Çocuk mönüsü hamburgeri de yine, sadece iki küçük ekmek arasına konmuş ince bir köfte. Hiç abartmıyorum. Sizin koskoca ve içi dolu dolu hamburgeriniz yanında onunla memnun olacak bir çocuk olamaz bence.

İçecek konusuna geçelim. Amerika’da her yerde, suyu ücretsiz alabilirsiniz. Ama bardakta sudan bahsediyorum. Restoranlarda da hemen suyunuz gelir önceden. Ama şişe su isterseniz 3-4 dolar vermeniz gerek. Akşama kadar bir ailenin, hele ki sıcakta içeceği suyu düşünürseniz epey bir su harcaması. Sabahtan yanınıza çok soğuk sular alırsanız, onlar içilemeyecek kadar sıcak olana kadar günü kurtarabilirsiniz. Ayrıca yanınıza matara, termos gibi şeyler alırsanız, restoranlarda onlara su doldurabilirsiniz. İçecek alırken, büyük, üstü desenli plastik kaplar göreceksiniz. Bu kaplar 9 dolar civarı, içinde içeceğiyle. Oldukça büyükler. Ve gün boyunca belli yerlerde, küçük bir para karşılığı dilediğiniz soğuk içeceği doldurabiliyorsunuz. Refillable sipping cups diye geçiyor. Alırken, refill olanağı olup olmadığını kontrol edin.


Alış-veriş: Evet, gelelim dananın kuyruğunun koptuğu yere. Çocukların tutturacağı, anne, hatta babaların da kendini tutamayacağı durumlar mutlaka olacak. Tabii ki Disneyland seyahatine dair hatıralar almak çok normal. Ama bunu en makul seviyede tutmak için birkaç ipucu. Öncelikle, geziden günler önce Rüzgar’la, içeride almak isteyeceğimiz pek çok şey göreceğimizi ama bunların pahalı olduğunu, paramızı eşyalar almak yerine güzel yerler görmek için harcarsak daha iyi vakit geçireceğimizi konuşmaya başladık. Bunu ne kadar idrak etti bilemiyorum ama yine de anlattım. Sonra, içeride alabileceklerimize dair sınırlar koyduk. Çocuklara baştan bu sınırlar belirlendiğinde tahmininizden çok daha rahat uyabiliyorlar. Daha büyük çocuklar için bunu belli bir para limiti olarak belirleyebilirsiniz. Daha küçükler için, o gün kaç oyuncak alabileceğini, oyuncak dışında bir şey almasına izin verip vermeyeceğinizi (t-shirt, kostüm, çanta, takı vs.) konuşabilirsiniz. Tabii bunun bir adet de üstüne çıkacağımızı bilip söylemiyoruz, orayı karıştırmayalım :)

Bazı harcama kurtarma yöntemlerine gelince. Disneyland civarında adım başı dükkanlarda her tür Disney logolu giysi, eşya vs bulmak mümkün. Yakınladaki CVS ve Target’ta da çok ucuza benzer şeyler bulabilirsiniz. Çocuğunuzun sevdiği karakterlerin olduğu bir t-shirt alıp onu giydirerek götürebilirsiniz. Yine içeride bir kostüm çılgınlığıdır gidiyor. Ortalıkta prensesler, korsanlar, süper kahramanlar geziniyor. Baştan kostümünüzü alıp girerseniz hayatınız kolaylaşır. Target’tan, Toys’r’Us’tan 15-20 dolara alacağınız prenses kostümüne içeride 60-70 dolar vermezsiniz. Böylece çocuklar da mutlu mesut dolanırlar içeride. Ama o gün için özel bir düşünceniz varsa, Disneyland’in içindeki Bibbidi Bobbidi Boutieu’den önceden randevu alabilirsiniz. Burada kız çocuklarına belli paketler sunuluyor. Hem kostüm giydiriliyor hem saçları ve makyajları Disney standartlarında yapılıyor. Gün içinde Disneyland’de gezerken diğer karakterlerden özel reveranslar alabiliyorlar.

Islanacağınız roller coaster’lar veya yerler var, bunların önündeki dükkanlarda 5 dolara panço satılır. Ya da girmeden marketten bir dolara alabilirsiniz. Tüm aileye 20 dolar yerine 4 dolara panço almış olursunuz. Ya da, “amaaan yedek kıyafetimiz var” der keyfinize bakabilirsiniz. Size kalmış :)

Eğlencelikler:

Bilet aldıktan sonra, turnikeden geçmeden önce bir informartion center var. Buradan çocuklara ve kendinize yaka rozetleri alabilirsiniz. Ücretsiz olan bu rozetler belli durumlara göre veriliyor. Disneyland’e ilk gelişim, doğum günüm, sonsuza dek mutlu gibi yazılar yazan rozetler var. Bir anı olarak ve çocukları eğlendirecek bir aksesuar olarak eğlenceli. Böyle bir şey olduğunu herkes bilmiyor ama gidip isterseniz hemen veriyorlar. Ve gün içinde Disney çalışanları rozetinizle ilgili sorular soruyor. Çoğu kişi “Disneyland’de ilk günün nasıl geçiyor? Beğendin mi?” diye çocuğunuzun yanına gelip konuşuyor. Doğum gününü kutlayabilirler, nasıl geçtiğini sorarlar. Küçük bir eğlencelik.


Gün boyunca özel noktalarda veya karakterlerle fotoğrafınızı çeken fotoğrafçılarla karşılaşacaksınız. İlk çekilen fotoğrafla size kart veriyorlar ve gün boyu resimleriniz karta yükleniyor. Fotoğrafçılar aynı zamanda sizin makinenizi veya telefonunuzu alıp onunla da aynı resmi çekiyorlar. Çıkışta çekilen resimlere bakıp içinden seçebiliyor ve kağıda ya da çeşitli objelere bastırabiliyorsunuz. 


Jedi Acedemy, Star Wars hayranları için bir hazine. Çocuklar Jedi eğitimi alıp Darth Vader’la savaşıyor. Star Wars hediyeliklerinin satıldığı dükkanda, kendi ışın kılıcını kendin yap standı var. Erkek çocuklar için mükemmel bir seçenek. Normal ışın kılıcıyla aynı parayı veriyorsunuz ama her yerini kendi seçerek birleştirdiği bir ışın kılıcı oluyor. Benim gibi işin içinden çıkamıyorsanız görevliler yardımcı oluyor.

 
 
Özellikle Adventure Park’ta çok güzel gösteriler var. Çocukların binebileceği şeyler zaten az olduğu için gösterilere gitmeyi tercih ettik ve inanılmaz bir tecrübeydi. Frozen şarkıları, Disney Junior gösterisi ve mutlaka izlemeniz gereken Alladdin gösterisini not edin derim. Alladdin gösterisi daha çok büyüklere hitap ediyor bence, tam bir görsel şölen ve bir operet. Üstünüzden uçan halılar, yanınızdan geçen filler... Kaçırmayın derim.

 

3 yorum:

  1. Merhabalar, bir süredir LA Disneyland hakkında açıklayıcı bir yazı arıyordum ki sizin blogunuza denk geldim gerçekten çok açıklayıcı ve faydalı bir yazı olmuş tüm önerilerinizi not ettim elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok sevindim :) umarım daha güzel geçmesine yardımım olur :) şimdiden iyi yolculuklar ve iyi eğlenceler :)

      Sil
    2. çok sevindim :) umarım daha güzel geçmesine yardımım olur :) şimdiden iyi yolculuklar ve iyi eğlenceler :)

      Sil