4 Şubat 2015 Çarşamba

Doğal Oyun Hamuru

Küçük kardeşler tüm oyun ve oyuncaklarla erkenden tanışıyor. İlkinde yaş önerilerini dikkatle okuyup yaşı gelmeyen malzemeleri akmazken ikincisinde gördük ki daha erken de oynanabiliyormuş. Bu aralar bizim ufaklık, abisinin oyun hamurlarına pek meraklı. Keyifle, yüzünde büyük bir konsantrasyon ifadesiyle oynuyor. Arada bir de ağzına götürmeye yelteniyor. 


Biz de bugün evde kendi hamurumuzu yapalım dedik. Çocukların ikisi de hasta, bu aralar sanırım hasta olmayan çocuk pek yok. Hastayken oyun hamuru güzdl bir meşgale. Hem oyun oynamanın keyfini alıyor, keyifli vakit geçiriyorlar hem de zaten zor nefes alan o tıkalı burunlarla yorulmuyorlar. 15 aylık Deniz'in güvenle oynayabileceği bir hamur yapmak istedim. Renk için de gıda boyası dışında bir çözüm aradım. Gıda boyası güvenli bir malzeme olsa da her evde olmadığı gibi doğal bir malzeme de değil. Sonuçta hiç pişirmeden, beklemeden hemen yapıp kullanabileceğiniz bir hamur tarifi oldu.

Renk için doğaya döndük. Havuç suyuyla turuncumsubsarı bir hamur elde ettik. Pancar suyuyla kırmızı bir hamur yapabilirsiniz. Biz bugün kırmızı yapmadık. Ama o da çok güzel bir renk oluyor.
Ayrıca güzel kokması için ve soğuk algınlığına iyi geldiği söylendiği için limon yağı kattık. Eczanelerde çok çeşitli yağlar bulabilirsiniz. Bu tamamen isteğe kalmış bir ek. Ama oynarken limon esansıyla da rahatlamaları fikri hoşuma gidiyor. Gelelim nasıl yaptığımıza.

Malzemeler:

2 bardak un
1 bardak tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Birkaç damla limon yağı (isteğe bağlı)
1/2 bardak taze sıkılmış havuç/pancar suyu (sadece suyla yaparak beyaz bir hamur elde edebilirsiniz)

Önce unla tuzu karıştırıp sonra sıvı malzemeleri ekliyoruz. Çok iyi yoğurmak gerekiyor. Hamurunuz bir araya gelmediyse az az su ekliyebilirsiniz, kaşıkla ekleyin mesela, içine dökmeyin. Hamuru güçlü bir şekilde iyice yoğurmanız gerekecek. Ve ev yapımı doğal oyun hamurunuz hazır. Pişirmeden, evde bulunan kolay malzemelerle dilediğiniz zaman yapabileceğiniz bir hamur. Ayrıca çocuğunu ağzına götürürse tehlikesi yok, tabii yine de yemesini engellemek gerek :) 


Limon kokulu hamurumuzu ortaya koyduk; abi kalıplarla şekiller ve "romantik italyan pizzası" yapıp hayal gücünü geliştirirken küçük kardeş de hamuru mıncıkladı, ufaladı, içine çubuklar batırdı, üstünde araba sürdü ve böylece parmak kaslarını çalıştırıp ince motor becerilerini geliştirdi. 

Eğlenceli oyunlar!









2 yorum:

  1. Merhaba,

    Sizi bir süredir intsagram'dan takip ediyorum. Bugün ilk kez blog'unuzu ziyaret ettim ve 16 aylık kızımla aslında sandığımdan çok daha fazla şey yapabileceğimi gördüm. Deneyiminizi, bilginizi paylaştığınız için ve bu yolla benim gibi pek çok annede de yeni ufuklar açtığınız için size çok teşekkür ederim. Kuzularınızı sağlıkla, keyifle büyütmenizi dilerim.

    Sevgiler,
    Elçin ÖZKAN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne kadar güzel sözler bunlar, çok teşekkür ederim :)

      Sil