15 Kasım 2015 Pazar

DİNOZOR DUYUSAL KUTUSU




Çocuklarla oynayacaklarımızı genellikle onların merakı ve ilgisi belirliyor. O gün ilgi gösterdikleri bir şey, o sıralar sevdikleri... Duyusal oyunların faydalarını ve nasıl hazırladığımızı daha önce yazmıştım. Bu oyunlara genellikle çocuklar epey konsantre oluyor ve gözlemlerime göre rahatlamalarına da yardım ediyor. Yorgun oldukları, sakinleşmeleri gereken geçiş saatlerinde hem keyifle oynayıp hem de hareketli anlardan sakin anlara geçiş yapabiliyorlar.

Bu duyusal kutuyu da akşam saatlerinde hazırladım. Gündüz markete gittiğimizde Deniz, açık kırmızı mercimekle çok ilgilenmiş ve oynamak istemişti, başından zor aldık. O yüzden, keşfetmek istediği bu malzemeyle istediği gibi oynayabilmesi için duyusal kutumuzun temel malzemesi kırmızı mercimek oldu. Yeni aldığımız karanlıkta parlayan dinozorları ve sürpriz yumurtaları içine ekledik. Yanına Kaşıklar ve birkaç küçük kap da ekleyince tamamdır. 



Rüzgar, tabii ki bu kutularla rol yapma oyunları oynuyor. Kırmızı mercimekler oldu volkanik kum, dinozorlar ve dinozor yumurtaları volkanın altındaki bu kumsalda çeşitli maceralar yaşadı. 

Deniz, elleriyle karıştırarak avuçlayarak mercimeği keşfetti, kaplarla kaşıklarla oradan oraya aktardı. Dinozorları içinde gezdirdi. 


Işıkları kapayıp biraz da parlayan dinozorları keşfettik, tabii :) 

İki farklı yaş grubundan kardeşlerin birlikte sakin ve ekransız vakit geçirebildiği, koşup oynamaktan uyku saatine geçişte sakinleştikleri, bu arada hem duyusal bir oyun oynadılar hem hayal güçlerini kullandılar. 



5 Kasım 2015 Perşembe

Patlayan Hamur





Bizim evde patlayan ve fokurdayan şeyler her zaman heyecanla karşılanıyor. Volkan deneyleri hep en sevdiğimiz.Çocukların daha önce gözlemledikleri deneyleri farklı şekillerde yapmaları, hem konuyu kavramalarına hem de daha çok eğlenmelerine olanak sağlıyor.  O yüzden bu sefer farklı bir şey yaptık. Patlayan oyun hamuru!


Çocuk etkinlikleri yaparken bir tema belirlemek daha güzel sonuçlar verir. Bu sayede bir etkinliğin içine çocuk için farklı uyaranlar katabilirsiniz. Biz de bu seferki oyunumuzda limon kullanacağımız için temamız limon ve portakal  oldu.


Gerekenler çok basit. Karbonat, su, isterseniz turuncu gıda boyası ve limon veya portakal esansı. Esans, oyunlara farklı duyusal uyaranlar katmak için ve deneyimizi limon suyuyla yapacağımız için. 

Kesin ölçüleri olmayan bir hamur yaptık, evdeki tüm karbonatı bir kaseye koyduk. Hamurlarımızın portakal gibi olmasını istediğim için yarım bardak suyun içine turuncu gıda boyası koydum. Sonra turuncu suyu azar azar karbonata ekledim. Biraz ekleyip karıştırdım, biraz daha ekleyip karıştırdım. Çok sulu olmaması gerektiği için bu şekilde kontrol ederek suyu eklemekte fayda var. Yoğurduğunuzda tam olarak hamur gibi bir kıvam olmasa da şekil alabilen bir kıvam elde ediyorsunuz. Çok suluysa karbonat ekleyerek sertleştirebilirsiniz. Dokusu zaten farklı olan bu hamura biraz daha duyusal uyaran eklemek için içine birkaç damla portakal esansı ekliyoruz. Mis gibi kokan bir hamurumuz oluyor.


Önce bu farklı dokudaki malzemeyi keşfetmesi için çocuğunuzun önüne koyun. Kokusuyla, dokusyla tam bir duyusal oyun kurmuş oluyorsunuz. Bir süre oynadıktan ve keşfettikten sonra deneyimize geçebiliriz.

Deneyimiz için 2 limonun suyunu sıkıp bir kaba aldım ve yanına bir damlalık koydum. Daha önce sirke ve karbonat deneyleri yapmıştık ama limon suyunu ilk kez kullandık. Patlayan hamurumuzdan toplar yapıp cam bir tepsi içine dizdik. Sonra damlalıkla aldığımız limon suyunu patlayan portakal hamurlarımız üzerine damlatmaya başladık.


Ve hamurlar fokurdamaya başladı. Limon suyuyla da sirke gibi bir tepki oluşturduğunu gözlemledi. Ve patlayan hamurlar tabii ki çok eğlenceliydi. Reaksiyon devam ettiği sürece limon suyu eklemeye devam edebilirsiniz. Epey çok patlama yaratabilirsiniz.


Rüzgar, patlamalardan hevesini alınca dokunmak da istedi. Cam tepsinin içinde kalan hamurları eline alarak inceledi. O sırada elindeki hamurlara da biraz limon suyu döktük ve elinde köpürmesini hem hissedip hem gözlemlemiş oldu.




Buradaki bilimsel gerçek şu; baz ve asit birleştiğinde tepkimeye girer ve karbonik asit ortaya çıkar.  Oldukça dengesiz olan bu madde hemen su ve karbondioksit olarak parçalanır. Bu sayede, gördüğümüz o fokurdama ve köpürme ortaya çıkar. Bu bilgileri, çocuğunuzu yaşına göre ona aktarabilirsiniz. Benim oğlum 6 yaşında ve ona baz ve asidin kimyasal bir reaksiyon oluşturduğunu söylemek yeterli geldi. Daha büyük çocuklara daha çok bilgi verilebilir.