28 Haziran 2015 Pazar

Dikey Yüzeyde Çalışmanın Faydaları





Ben şövalelere bayılırım. Lisedeyken kendime Kadıköy’den kırmızı ahşap bir şövale almıştım. Tabii taşıması o kadar kolay olmamıştı. Otobüstekilerin bakışları arasında eve kadar  taşımıştım. Çok da severek kullandım. Çocuklar için resim ve yazı tahtalarını da sevmemem mümkün değildi dolayısıyla. Şimdiye kadar almamıştım. Geçen gün Ikea’dan aldım. Bir tarafı beyaz bir tarafı kara tahta. Altına rulo kağıt koyup istedikçe çekip resim de yapabiliyorsunuz. Çocuklar için yazı ve resim tahtalarının çoğunda böyle özellikler bulabilirsiniz. Bu yıl ilkokula başlayacak olan ve yazı yazmayı öğrenecek olan Rüzgar için iyi bir hediye olduğunu düşündüm. Tabii Deniz de abisinden geri kalır mı? O da çok sevdi. Bu sırada tesadüfen The Inspired Treehouse sitesinde, dikey yüzeyde çalışmanın çocuklara faydalarıyla ilgili bir yazıya rastladım. Sitenin yazarı bir terapist ve anne. Çocukların dikey yüzeylerde çalışmasını niye önerdiğini anlatmış. Ben de o yazıyı çevirip sizinle paylaşmak istedim. (çeviri birebir değildir, almadığım yerler olabilir. Genel fikri verecek şekilde yazacağım.)

  1. Omuz-Dirsek Dengesi: Karatahta veya beyaz tahta gibi daha büyük dikey yüzeylerin kullanımı, çocukların daha büyük kol hareketleri yapmalarını ve böylece üst kısımdaki eklem ve kasların güçlenmesi ve esnekliğine destek olmasını sağlar.
  2. Çift taraflı Koordinasyon: Hiç dikey bir yüzeye şablonla desen yapmaya çalıştınız mı? Çok zor bir beceridir. Çocuklar için, bir şablon kullanarak desen çizmek, hatta sadece dikey bir yüzeyde yazı yazmak için kağıdı sabitlemek bile iki elini kullanmasını (biri çizmek, biri tutmak için) gerektirir ve etrafından çizeceği nesneyi tutmak için hareket algısı ve güç gerektirir.
  3. Orta Hattı Geçme: Çocuk, büyük bir dikey yüzeyde yazar veya çizerken tüm alana erişebilmek için baskın eliyle, vücudunun orta hattını geçmek zorunda kalır. Orta hattı geçmek ve güçlü bir el baskınlığı sağlamakta zorlanan çocuklar için harika bir egzersizdir.
  4. Bilek Devamlılığı/Kalem Tutuşu: Dikey bir yüzeye yazma bileği, doğal olarak uzanan bir pozisyona sokar ve yazı gereçlerini daha iyi kontrol edebilecek sabitlemeyi destekler.
  5. Görsel Dikkat ve El-Göz Koordinasyonu: Dikey bir yüzeyde çalışmak görevi, çocuğun gözlerine daha yakın konuma getirir. Etkinliklerde görsel dikkati korumakta zorlanan çocuklara yardımcı olur ve çocuk ne yaptığını daha iyi gördüğü için el-göz koordinasyonunu destekleyebilir.
  6. Alan Farkındalığı:  Çocuklar, büyük bir dikey yüzeyde çalıştığında, yön terimlerini (üst, alt, sağ, sol) anlamaları kolaylaşır çünkü kelimeleri, bedeniyle ilişkilendirebilir.
  7. Duyusal: Dikey yüzeyde çalışmak, oturarak değil ayakta daha rahat çalışan hareketli çocuklar için faydalı olabilir. Hepimiz, pozisyon değiştirerek çalıştığımızda daha iyi çalışırız.
  8. Merkezi Güç ve Duruş: Çömelerek veya ayakta durarak çalışmak, çocukların merkezi güçlenmesi için iyidir. Sandalyenin arkasına yaslanmaz veya öne yığılmazlar. Tek senekleri o merkezi ve sırt kaslarını kullanmaktır.




Dikey Yüzeyden faydalanabileceğiniz bazı kolay yolları da yazalım.

-Bir yazı tahtası veya şövale alabilirsin. Daha basit ve hesaplı olan beyaz yazı tahtalarından alıp duvara asabilirsiniz. Veya Duvara büyük bir karton yapıştırarak onun üstünde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

-Yapıştırmalarla oynayabilirsiniz. Çocuğunuz, yapıştırmaları, duvarda farklı seviyelere yapıştırsın ve sonra hangi yapıştırmaya dokunmasını istediğini söyleyin, dokunmak için eğilmesi veya uzanması gerekecektir.

-Duvara bir karton veya kağıt yapıştırın ve üstüne koyduğunuz nesnelerin etrafından çizsin veya şablonlarla desen yapsın.



http://theinspiredtreehouse.com/motor-skills-and-more-working-on-a-vertical-surface/


18 Haziran 2015 Perşembe

Babalar Günü T-shirtü

Anne babalar için en güzel hediyeler, en duygusal olanlar çocuklarının ellerinden çıkanlar. Peki bebekler ne yapabilir? El-ayak iziyle yapılan pekçok hediye seçeneği olabilir ama biraz değişik bir şey olsun istedim. Eğer bebeğiniz kalem tutup karalamaya başladıysa o da babasına hediye yapabilir.


Düz renk bir t-shirt, kumaş boyası, kağıt bant yeterli. Önce tshirtün, desen istediğiniz kısmının çevresini koli bandıyla işaretleyin, tshirtin altına mukavva veya kitap koyun ve etrafına sabitleyin.



Sonra kağıt bantla çizgiler yapıyorsunuz.



Siyah bir kumaş kalemini bebeğinize veriyorsunuz ve karalayabildiği kadar karalamasını izliyorsunuz.



Bantları kaldırdığınızda güzel bir desen oluyor ve baba bu işe bayılıyor:)

 

Çocukların, babalarının doğumgününde yaptıkları bu el ve ayak izi çalışması da aklınızda olsun.


Babalar günü kartının çıktısını alıp doldurmayı da unutmayın.






13 Haziran 2015 Cumartesi

Babalar Günü Kartı

Babalar Günü için çocukların gözünden babalarını anlatabilecekleri bir kart hazırladım. Bence böyle günlerde en güzel hediye çocukların elinden çıkan bir resim ve kendi kelimeleriyle anlattıkları yazan bir kart. 
Siz de hazırladığımız kartı indirip çocuklarınızla doldurabilirsiniz. :)


8 Haziran 2015 Pazartesi

Su ve Yağ Deneyi



Bu aralar bilime ve deneylere çok meraklı Rüzgar. Ben de imkan buldukça, evde basitçe yapabileceğimiz bilim etkinlikleri yapmak istiyorum. 2 yaşına merdiven dayamış, ne zaman neyin tepesine çıkacağı belli olmayan bir de bebek varken böyle işleri onun uyku zamanına bırakıyoruz. Tabii uyku zamanı da ucu açık bir kavram. Ne zaman uyanır belli değil. O yüzden hazırlık gerektirmeyen, çok büyük projeler olmayan, Rüzgar’ın keyif alabileceği, kardeşi uyanıp da yarım kalma riski olmayacak sürelerde yapılabilecek etkinliklere yöneliyorum.


Rüzgar’ın bilim diyince ilk aklına gelen, iksirler :) Bilim nerede, iksirler nerede diyebilirsiniz? Ama onun için öyle. Farklı karışımlar yapmak fikri çok hoşuna gidiyor. Geçen gün, iki renkli makyaj temizleme solüsyonumu karıştırdı, mavi ve şeffaf kısmı birbirine karışıp kısa sürede tekrar ayrılınca hoşuna gitti. Ben de bunun üzerine yağ ve suyun karışmasıyla ilgili bir deney yapmak istedim. Bunu iyice gözlemleyebilmek ve tabii daha eğlenceli kılmak için işe biraz renk kattık. Gıda boyaları önceleri sadece pasta malzemeleri satan yerlerde oluyordu ama şimdi büyük marketlerde de bulunuyor. Çocu etkinliklerinde gıda boyalarının tercih edilme sebebi öncelikle toksik olmamaları, olur da yutarlarsa zehirlenmeyecek olmaları. İkinci sebebi de çok az kullarak çok parlak renkler elde edilmesi. Büyük bir çocukla yaparken sıvı boyalar da kullanılabilir ama ben denemedim.



İki pet şişe aldık. Birine biraz su, birine de biraz yağ koyduk. Sıvı gıda boyasını suya damlattık. Daha doğrusu Rüzgar damlattı. Çok az damlatması gerektiğini söyledim ve bu da kontrollü bir iş yapması bakımından önemli. Böyle anlarda hep bir nefesimi tutup bekliyorum, birden bütün şişeyi sıkıverir mi diye. Ama genelde çok dikkatle yapıyorlar böyle işleri. Suya damlayan boyanın karışması anı da çok keyifli bir görüntü yaratıyor.


Yağa renk vermek biraz daha zor. Sıvı boyalar yağa karışmayacaktır. Dolayısıyla ancak toz gıda boyası kullanarak yapabilirsiniz. İşte onu ancak pasta malzemeleri satanlarda bulabilirsiniz. Eski bir yemek blogu yazarı olarak (Benim Küçük Mutfağım) bende böyle malzemeler hep vardır. Ama açıkçası o da çok iyi sonuç vermedi. Bence yağı boyamadan kullanmak daha iyiymiş.


Büyük bir cam kavanozu masaya koydum. Rüzgar önce kırmızı suyu şişeye döktü. Sonra üstüne mavi boyadığımız yağı döktü. Önce içine karışır gibi olsa da yağ yukarı çıktı. Sonra karıştırdık. Karıştırınca birbirine geçse de hemen ayrıldıklarını gördük. Bu arada mavi toz boyanın tam karışmamış tanecikleri kırmızıyı da mor yaptı. İyice koyu renkler oldu. Üstüne kırmızı sudan biraz daha döktük. Gördük ki üste de döksek yağın dibine çöküyor.




Renkler koyu olunca tekrar denemeye karar verdik. Bu sefer suyu turuncu boyadık ve yağı boyamadan koyduk. Bu aşamaların hepsini mümkün olduğu kadar çocuğunuzun yapması için teşvik edin. Sadece seyirci olması değil bizzat kendi deneyimlemesi amaç. Sonra, daha önce süt deneyinde öğrendiğimiz, yağların deterjana yapışmak isteyeceğini konuştuk ve mutfaktan bulaşık deterjanını alıp biraz da ondan döktük. İlk başta deterjan dibe doğru gitti ama sonra yağlara doğru çıktı. Karıştırdık, karıştırdık, hepsi birbirine karıştı ve daha uzun süre öyle karışık kaldılar. Ayrıldıklarında altta su, üstte yağ-deterjan karışımı vardı.



Tüm bunları izlemek, karıştırmak, dökmek Rüzgar için çok keyifli oldu. Çocuklara anlayabilecekleri basitlikte ve sade bilgiler vermekten yanayım her zaman. Oturup fen dersi anlatmaya gerek yok. Basitçe, suyun pek çok sıvıyla karıştırılabildiğini ama yağla karışmadığını söyleyebilirsiniz.



Yaşına göre açıklamalarınızı detaylandırabilirsiniz. Ben, maddelerin içinde molekül denen parçalar olduğunu anlattım. Su moleküllerinin su moleküllerine, yağ moleküllerinin yağ moleküllerine yapışmak istediğini anlattım. Bu arada büyük hareketlerle, birbirine sarılan, bırakmayan moleküller canlandırdık. Ama yağ moleküllerinin deterjan molekülü görünce dayanamayıp onlara sarıldığını konuştuk en son :)

Küçük bilim meraklasının küçük iksir deneyleri ;)